четверг, 29 ноября 2007 г.

Емоційне вигорання педагогів

Після кількох років роботи у школі багато вчителів відчувають своєрідне психологічне явище – емоційне вигорання. Воно знайоме вчителям у всьому світі і виникає внаслідок втоми при надмірних навантаженнях. Перевантажені спілкуванням з учнями, вчителі почувають до них байдужість або неприязнь, а негативні емоції намагаються придушити, спілкуючись з школярем як з об’єктом навчання. Ні про який індивідуальний підхід до особистості дитини говорити вже не доводиться. При цьому, «вигорілий» педагог переживає, оскільки робота не приносить йому задоволення.
Емоційне вигорання – це синдром, який розвивається на тлі неперервного впливу на людину стресових ситуацій і призводить до інтелектуальної, душевної, фізичної перевтоми і виснаження. Можна сказати, що захисна реакція організму на постійну дію стресу. Емоційне вигорання виникає в результаті внутрішнього накопичення негативних емоцій без відповідної розрядки або звільнення від них. При досягненні певного рівня напруги людина починає шукати способи «економії емоцій». Це проявляється у неусвідомленому або усвідомленому бажанні зменшити або нормалізувати взаємодію з оточуючими. Якщо ж йому це не вдається, то спрацьовує певна захисна реакція організму, що може виражатися в байдужості до людей, ігноруванні їх звернень, цинізмі і навіть агресії.
В моїй роботі використовуються дидактичні та методичні матеріали, створені за допомогою текстового редактора, а саме: таблиці, діаграми різних видів, схеми, презентації.

4 комментария:

Людмила Черникова комментирует...

Юля, прежде всего спасибо за твои замечания на моем блоге. А про твою идею у меня мысль только одна - запиши меня под номером 1 на свой тренинг (уж очень проблема знакомая). Думаю, что вотребованность тренинга будет большая. Хотелось бы было более подробно узнать содержание тренинга. Удачи!
С уважением, ЛА

Тата комментирует...

Шановна пані Юлія! Тема Вашого тренінгу дуже актуальна. Стан емоційного вигорання знайомий не тільки вчителям, але й вихователім дошкільних навчальних закладів. Хотілося б почути практичні поради, як захистити себе від емоційного вигорання не тільки під час роботи з дітьми, але при спілкуванні й з батьками вихованців. це дуже відповідальна ділянка роботи вихователів.
З повагобю, Тетяна Андрющенко. Чекаю Ваших порад щодо моєї теми.

Olga комментирует...

Мої вітання, п.Юля! Підтримую думку колег, щодо актуальності Вашої теми. Дуже цікаво дізнатися тематичний план Вашого тренінгу.З повагою Ольга

driver комментирует...

Шановна колега! Ваша робота актуальна, стосується всіх педагогічних працівників і, зокрема, вчителів інформатики.